Föld napja - Juniorka Bölcsőde

Föld napja

• Írta: admin

A Föld napját először 1970. április 22-én ünnepelték meg. Célja: ráébreszteni az embereket az egész Föld veszélyben van és ennek fő oka maga az ember.

Bölcsődénkben a Föld napját spontán, nem megtervezetten hoztuk létre. Az udvarunk folytonos szépítés alatt áll, beindultak a tavaszi munkálatok. A gyermekekkel közösen történik a gereblyézés, ággyűjtés… Egy kedves támogatótól termő földet kaptunk ajándékba, amiből kiskerteket terveztünk építeni. Éppen az előkészületekkel foglalatoskodtunk, amikor a gyermekek kiértek az udvarra. Ők a gyermeki kíváncsiságukkal rögtön jöttek, kérdeztek. Elmondtuk, hogy mi fog készülni és mihez készülődünk, abban a pillanatban az egyik kisfiú oda görgette a dömperét és közölte ő is szeretné szállítani a földet. Azt hiszem nem is kell ecsetelnem pár perc múlva készen állt a dolgos, lelkes gyermek sereg és csatlakozott a ,,munkához,,. Mint a szorgos hangyák rendületlenül , szervezetten hordták a földet. Közösen elkészítettük a virágos kertünket. Az apró ujjak szorgosan ültették el a virágmagokat.

Kiemelten fontosnak tartom, hogy mi, a bölcsődénkben dolgozók állandó példamutatást adjunk a természet óvására, védésére és tisztántartására. A bölcsőde udvarán nyomon követhetjük az évszakok változásából létrejövő természeti változásokat, megfigyelhetjük a csigák mászását a fűben, a fakérgén masírozó hangyákat, a galambok fészekrakási szokásait, de alkalom van az anyukáknak kedveskedni a fűben nyíló virággal. Lehet róla beszélgetni. Megismerni a Nap melegét, a fa árnyékának hűvösét és a köztük lévő különbséget. Sok kérdés vár magyarázatra. Miért folyik ki a keze közül a homok és a víz? Az esőtől elázunk a hótól fázik a kezünk… Itt tesznek szert alapvető ismeretekre, egyszerű természeti jelenségekre.Ezért fontos, hogy a kisgyermeknevelő ne csak fizikailag legyen jelen az udvaron, társuk legyen a világ felfedezésében. A legszebb dolog a csöppségekkel felfedezni a természet adta csodákat. És a legjobb aranyköpések is itt születnek, pl. A levelet a postás viszi, a fűt kiviszi? A gomba kire mérges?


Körmendi Gitta: SZERESSÜK FÖLDÜNKET! /Gyermekvers/
,,Szeressük Földünket, mint legdrágább kincset,
mely, mint jó anyácska táplál, dajkál minket.
Éltető nedveit gyökereknek adja,
vesszőkre, ágakra, gyümölcseit rakja “

Kategória: Uncategorized

Címkék: