SZÉCHENYI 2020
A beszoktatás utáni élet a bölcsődénkben - Juniorka Bölcsőde

A beszoktatás utáni élet a bölcsődénkben

• Írta: admin

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy az egészséges személyiségfejlődéshez a személyi állandóság, a nyugalom elengedhetetlenek, amit az otthon, a család ad.

Amikor elkezdődik a bölcsődei beszoktatás, akkor ebből a ,,fészek melegből,, kikerül a gyermek. Ezt a folyamatot mindkét fél szomorúan, fájdalmasan éli meg, ami természetes, hiszen ez a leválás időszaka is. Nagyon sok változás áll be a gyermek életében ezzel. A kisgyermekeknek egy egészen más környezetet, számára idegen személyeket kell megismernie, elfogadnia.

Ez nagy szomorúsággal, és sírással jár. Egy dolgot el kell tudni fogadni és fel kell tudni dolgozni: e nélkül nincs bölcsődei beszoktatás. A szülő számára a fájdalom legalább annyira erős, mint a gyermeknek.

A két hetes beszoktatással tudjuk ezt a fájdalmat, elválást megkönnyíteni. Szakmai tudásunkkal mindkét félnek próbálunk segíteni. Ez az időszak az átszoktatás, a bizalom kiépítése. A gyermeknek meg kell győződnie, hogy a szeretet személy mindig visszatér hozzá, érezheti, tudhatja, hogy nem veszítette el, számíthat rá. A napirend nagyon fontos a kisgyermek életében, ezáltal az állandóság, kiszámíthatóság erősödik számára, ez adja a biztonságot és tudja mire számíthat. Kiszámítható, hogy mi-mi után következik. Reggeli, utána játék, majd tízórai és következik (időjárástól függően) az udvari ,- vagy szobai szabad játék tevékenység, ebéd-pihenés, uzsonna, utána játék és megérkezik a várva várt szülő. Ahogy telnek a napok a gyermek egyre rutinosabbá válik, kiigazodik a napirendben és egyre nyugodtabban feledkezik bele a játékba. A személyi állandóság is növeli ezt a biztonságérzést, hiszen a ,, saját kisgyermeknevelői,, rendszernek ez a célja. Majd idő közben megismeri a többi bölcsődei dolgozót és már egyre otthonosabbá válik számára a helyzet. Bátran fordulhat mindenkihez, és ezzel boldogan szokott is élni, így egyre könnyebben veszi ha ,, saját nevelője,, távol van. Elmondhatjuk körülbelül három hónap után, hogy kialakult a kötődés és már nem csak elfogadja a helyzetet.

Nagyon sok szülőnek okoz lelkiismeret furdalást, hogy gyermekét bölcsődébe adja. Szeretnénk megnyugtatni őket, mi bölcsődei szakemberek is tudjuk, hogy mindenkinek az a legjobb ha minél tovább van az édesanya (szülő) szerető ,,fészkében,, a gyermeke. De a mai világ különböző élethelyzeteket hoz, amihez alkalmazkodnunk kell és az első lépcsőfokon a bölcsőde áll, aki segíthet szakszerű, ellenőrzött kereteken belül biztosítani, hogy amíg a szülő dolgozik a gyermekét biztonságban tudhatja. A gyermek is tudja, hogy a szülő által szeretve van és a már kialakult kötődés nem vész el, sőt erősödik és a távollétet megkönnyíti ez a mély belső erő.

A bölcsődének vannak előnyei is. Igyekszünk praktikus tanácsokkal szolgálni pl. dackorszaknál, ami a gyermekkor vele járója, de a szobatisztaságnál vagy más felmerülő helyzetekben is… Nem utolsó sorban a gyermek könnyebben szocializálódik, fejlődik az önállósága, színes és gazdag tevékenység és tanulási lehetőség veszi körül a bölcsődében szakemberek felügyelete alatt. Minden szempontból elmondható, hogy csak előnyükre válik a bölcsőde.

Szeretnénk képekkel bemutatni, a beszoktatás utáni időszakot. 🙂

Kategória: Uncategorized

Címkék: