SZÉCHENYI 2020
A népzene napjainkban - Juniorka Bölcsőde

A népzene napjainkban

• Írta: admin

Örömünkre, újra vendégünk volt Farkas Emőke néptáncpedagógus. Márton napra hangolódtunk az általa ismertetett dalokkal és hangszerekkel.

Az ,,öreg,, bölcsis, mikor meghallotta Emőke nevét boldogan és sejtelmes mosollyal nyugtázta: ,, De jó, táncolunk! ” 🙂 Kezdésként a Hej, Dunáról fúj a szél… című népdalt énekeltük, közben Emőke a palóc furulyával imitálta a szelet. Citera kíséretével az Elhajtanám a libát…, Hatan vannak a mi ludaink… stb. hallgattuk meg. Majd az ölbéli játékok és a tenyeresdi, ujjasdik emelték a hangulatot pl. Töröm-töröm a mákot… , Csip, csip csóka… , Hüvelykujjam almafa… Körbe jártunk, játszottunk a Nincs szebb madár, mint a lúd… a Dombon törik a diót… 3 hangú fadob kíséretében. Kacagtatókkal, tornáztatókkal folytattuk ; pl. Csacsi húzza… , Bezsere, bezsere… – nagy tetszést arattak a kicsik körében. A liba hangjának utánzása sem maradhatott el és a végén az Egyél libám, egyél már… dal éneklése közben etettük meg a képzeletbeli ludakat.

A mai foglalkozáson is értékes népzenei anyaggal ismerkedhettünk meg.

A sok éves tapasztalatok és kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a népzene javítja a kisgyermek beszédkészségét, illetve felgyorsíthatja a megkésett beszédkészség kifejlődését. A népzenei foglalkozások mindkét agyféltekét igénybe veszik, javítják az artikulációt és a mozgási képességeket, a gyermekek személyiségének egészét fejlesztik és nem utolsó sorban közös élményhez jutunk általa.

Kategória: Uncategorized

Címkék: