SZÉCHENYI 2020
Libanap - Juniorka Bölcsőde

Libanap

• Írta: admin

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez az advent közeledtéhez, de legendához is kötődik. A legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak a gágogásukkal elárulták őt.

Mivel november 11. a téli évnegyed kezdő napja is volt és számtalan népszokás is hozzá kötődik, ezért mi kisgyermeknevelők is gondoltunk egy nagyot. Megpróbáltunk egy kis ízelítőt, hagyomány teremtést elkezdeni , ill. felejthetetlenné tenni ezt a napot a legkisebbeknek a bölcsődénkben. És a népi szokások kínálatából kiválasztottuk, ami a gyermekeknek is élményt nyújthat, a hozzájuk közel állót, amivel emlékezetessé tehetjük napjukat. Mi mást is találhattunk volna, mint a libát?! Innen jött az ötlet; LIBANAP. Hosszas készülődés előzte meg ezt a napot. A csoportokban libás mondókákkal, énekekkel, liba hangjának utánzásával és libás alkotásokkal hangolódtak erre a napra.

Alkotóház keretében tartottuk meg a Libanapunkat. Délután a szülők is csatlakoztak a kézműves foglalkozáshoz. A nap hangulatát az élő libával a libás dekorációkkal, a libás ebéddel és a délutáni sütőtökös liba formájú sütivel tetőztük.

Elmondhatjuk – a kisgyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve a legkisebbeknek is különlegessé tudjuk tenni a népi kultúránk jeles napjait, anélkül, hogy ebbe bármit belemagyaráznánk. De mégis felhívjuk ezzel a figyelmüket, hogy vannak napok, amik mások, mint a többi.

Örömmel töltött el bennünket, hogy elértük célunkat és mindenki jól érezte magát.

Az élő liba csak az Alkotóház ideje alatt vendégeskedett nálunk és minden jóval elláttuk. Láthatóan jól érezte magát. 🙂

,,Nincs szebb madár, mint a lúd,
Nem kell neki gyalogút,
Télbe-nyárba mezítláb,
Úgy kíméli a csizmát. ”

Kategória: Uncategorized

Címkék: